Teià estudia possibles usos per a l'aigua de la depuradora

Trobada EDARAquest migdia ha tingut lloc una reunió entre representants de l’Ajuntament i del Consell Comarcal del Maresme (CCM) per analitzar la possibilitat d’utilitzar l’aigua de l’estació depuradora de Teià per al reg de zones verdes i neteja viària. A la trobada han assistit el conseller comarcal Lluís Farrerons; el director de l’àrea d’Acció Climàtica i Territori del CCM, Joan Pinyol; el responsable de l’estació, Jordi Oliva; la regidora de Medi Ambient, Montse Riera; la tècnica local d’aquesta regidoria, Neus Rogés, i l’enginyer municipal, Xavier Valls.

L’alcaldessa, Gemma Rosell, que n’ha estat la impulsora, considera que és una opció d’aprofitament sostenible dels recursos que cal explorar en un escenari de sequera com l’actual.

L’EDAR del Maresme Sud

A l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Teià, situada al paratge de la Bomba, s’hi tracten les aigües grises de la xarxa de clavagueres d’Alella, el Masnou, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià i una petita part de Vilassar de Dalt. Després de separar-ne els elements sòlids voluminosos, les aigües residuals són sotmeses a diversos processos físics i biològics abans de abocar-les mar endins a través d’un tub emissor.

Es tracta, per tant, d’una aigua tractada i clorada amb usos potencials en diversos àmbits, com la indústria o la neteja viària. En aquests moments, el Consell Comarcal, que és l’administració encarregada del sanejament, està elaborant un Pla Director sobre aquesta qüestió que preveu la posada en marxa de diverses estacions d’aigua regenerada al Maresme.

Des de la seva posada en marxa l’any 1997, a l’EDAR de Teià es realitza un tractament secundari per la qual cosa la utilització de les aigües que en resulten hauria de ser autoritzat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com a titular de la instal·lació, i l’Agència de Salut Pública.

Segons els responsables del Consell Comarcal, aquest escenari seria possible en un termini aproximat de dos mesos en el cas de la neteja viària.

A llarg termini, i comptant amb el finançament adequat per part de l’ACA, hi hauria la possibilitat d’incorporar a l’EDAR un tractament terciari per convertir-la en una estació de regeneració d’aigua, la qual cosa permetria millorar-ne la qualitat i ampliar-ne els usos.


Ajuntamentdeteia