Apreta intro per cercar
93 555 12 34

SERVEIS

 

Butlletí 111   [juliol 2010]

La força del vot

El passat 25 d'abril Catalunya va viure la tercera onada de consultes populars.
En aquesta ocasió, més de 200 municipis van poder manifestar la seva opinió sobre la independència de Catalunya, i entre ells, el de Teià.

La jornada va ser tot un èxit. Amb una participació del 30,9%, la plataforma "Teià decideix" va aconseguir superar en 10 punts la mitjana de participació arreu del territori, situada al voltant del 20%. Amb aquests resultats, Teià s'ha col·locat al capdavant en participació dels municipis de la comarca que van celebrar la consulta el 25A, en una jornada festiva, on a més es va celebrar la Primera Trobada d'Entitats de Teià.

El "sí" es va imposar amb un 93,23% de vots, enfront del 4,67% que va obtenir el vot negatiu. Però més enllà dels resultats, el missatge és que hi ha gent que creu que Catalunya no encaixa en l'Estat Espanyol, i per tant, opta per defensar que la nació catalana sigui independent quan se li ofereix l'oportunitat de manifestar-ho.

El resultat de la jornada ha estat una demostració de participació ciutadana, civisme i aprofundiment de la democràcia. Aquestes consultes són el resultat d'una mobilització popular sense precedents. I en aquest sentit, és delicat comparar els resultats en participació de les consultes amb els d'altres comicis electorals. Sobretot tenint en compte la maquinària que es posa en marxa en unes eleccions oficials i els milers d'euros que s'hi inverteixen.

Tot i no tenir caràcter vinculant, la celebració de consultes d'aquest tipus té un valor didàctic indiscutible, fa pedagogia del dret a decidir i en
normalitza la seva celebració. L'esforç fet per la plataforma i persones anònimes és ben meritori, sense el seu impuls i implicació la jornada no s'hauria pogut desenvolupar de forma satisfactòria. Aquests han estat, un cop més, els grans protagonistes de la jornada.

I és que, en democràcia, no hi ha res que pugui substituir la força dels ciutadans dipositant el seu vot a les urnes.

Clara Mir
Regidora de Comunicació

 
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat