Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Joves de Teià passaran set dies a Massarosa

Imprimir correu electrònic

Joves MassarosaEls dotze nois i noies de Teià que participen en el projecte d’intercanvi d’estudiants amb Massarosa ja són a la Toscana. Aquest migdia han arribat a l’aeroport de Pisa, on han estat rebuts per l’assessor municipal Fabio Longaron, que ha estat un dels artífexs del conveni de col·laboració que fa possible aquesta experiència.

Els joves viatgen acompanyats de la primera tinent d’alcalde i regidora de Joventut, Èrica Busto, i del dinamitzador de l’àrea, Marc Panal.

Fins al 21 d’agost, tots ells participaran en un programa farcit d’activitats que ha dissenyat l’Ajuntament de Massarosa per conèixer el territori a través de la història, l’entorn natural i el teixit associatiu i econòmic local.

Primer intercanvi

La iniciativa és fruit del protocol institucional signat a Teià el passat 5 de maig pels màxims representants dels dos municipis, en el marc del Maridatge dels Sentits.

Aquest “memoràndum d’entesa” assenta les bases, d’ara endavant, per a futurs intercanvis “en temes d'interès comú” en l’àmbit educatiu, turístic o cultural. En aquesta primera ocasió, la proposta té com a finalitat “desenvolupar la consciència de la valorització de territori i la protecció del medi ambient”, a més d’estimular l’educació solidària, el creixement personal i l’expansió dels horitzons culturals dels participants.

Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Massarosa ha mobilitzat un gran nombre d’entitats i agents socials perquè acompanyin els joves en la descoberta de la societat local i la regió de la Versilia en la qual s’inscriu. La població té prop de 22.000 habitants que viuen en un terme municipal de 68 quilòmetres quadrats, repartits en diversos nuclis de població, a més del cap i casal: Bargecchia, Corsanico, Compignano, Miglianello, Montigiano, Mommio Castello, Piano di Conca, Piano di Mommio, Pieve a Elici, Quiesa i Stiava.

Una setmana intensa

La delegació teianenca està formada per una desena de nois i noies de 15 a 18 anys que el mes de juny s’hi van apuntar a la convocatòria. El viatge és totalment gratuït, gràcies a l’esforç econòmic dels dos ajuntaments.

Durant la seva estada, els participants s’allotjaran a les instal·lacions de La Brilla: una antiga fàbrica dedicada al refinament de l’arròs vermell que conserva intacta tpta la la maquinària del segle XIX. Actualment és un espai multifuncional de 1.800 metres quadrats que inclou una casa d’hostes amb capacitat per a 50 llits. Després d’esmorzar-hi cada dia, els joves tenen una agenda molt atapeïda. Avui, per exemple, estan convidats a participar en el sopar popular de la festa major del llogaret de Bozzano amb qui va ser alcalde de Massarosa entre 2009 i 2019, Franco Mungai.

Demà dimecres visitaran les excavacions romanes i la passarel·la del llac de Massaciuccoli. Després d’un dinar ofert per Misericordia Stiava, passaran la tarda a la platja de Viareggio i per la nit observaran les llàgrimes de sant Llorenç amb el Gruppo Astrofili Viareggio.

Dijous faran una excursió pel bosc de Montigiano afectat pel devastador incendi del juliol de 2022. Membres de Protecció Civil, carabiners forestals, forces de l'ordre i el comitè de Montigiano els explicaran in situ totes les fases del sinistre i les mesures posteriors que s’han adoptat de reconstrucció, recuperació i seguretat. Després d’un dinar ofert per les associacions de Montigiano, visitaran el centre històric de Lucca, capital de la província, i soparan al festival Quiesa.

Divendres faran una sortida a peu des de Piano di Mommio fins a Mommio Castello que inclourà una parada al Parc Arqueològic Buca delle Fate i un petit refrigeri ofert per l'associació cultural del poble oferirà. A continuació coneixeran l’orgue de l’església de Corsanico i dinaran amb la Creu Verda de Bargecchia. Per la tarda tornaran a gaudir del mar a Viareggio i soparan al festival Misericòrdia Corsanico.

Dissabte es llevaran més d’hora per arribar-se fins a Pruno di Stazzema. Des d'aquí iniciaran una excursió pels Alps Apuans per reunir-se amb una pastora de cabres i conèixer com és la vida a la muntanya. Silvia Pieruccioni els explicarà les tècniques tradicionals d’elaboració del formatge i dinaran plegats.

Diumenge aniran en tren fins a les Cinque Terre, a la Ligúria, on visitaran Manarola. A la tarda s’aturaran a Monterosso, amb activitats de platja i oci, i soparan al festival Avis Montramito.

Dilluns vinent seran rebuts a l’Ajuntament per conèixer-ne els òrgans constitutius, com la junta i el plenari. Seguidament faran una sortida en barca pel llac de Massaciuccoli i dinaran en una caseta de fusta sobre palafits, voltada d’aigua. Per la tarda visitaran el parc i l'empresa Podere Lovolio i faran diverses activitats educatives.

L’últim dia, el 22 d’agost, visitaran la granja Camporomano i faran una caminada d’una hora fins a la seu de la companyia Oligea, on seran obsequiats amb un àpat i on realitzaran amb activitats didàctiques. Després de dinar a La Brilla, l’expedició agafarà el vol de tornada cap a Barcelona, on es previst que arribi al vespre amb les maletes plenes de bons moments.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat