Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Butlletí municipal 151 - febrer
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Adjudiquen el servei d’escola bressol per quatre anys

Imprimir correu electrònic

EBM GalamonsEl ple celebrat el 20 de juliol va adjudicar el contracte per a l’explotació indirecta del servei públic de l’Escola Bressol Municipal (EBM) Els Galamons a l’empresa de serveis educatius Cavall de Cartró, després d’analitzar la documentació lliurada per part de les dues empreses que es van presentar al concurs i a la vista del corresponent informe de valoració tècnica. L’acord va ser aprovat amb els vuit vots favorables de l’equip de govern format per GdT i CaT-ERC, i els vots en contra de JxCat, PSC i PP.

L’expedient de contractació va ser aprovat definitivament en el ple extraordinari del 27 d’abril després que la detecció d’errades en la valoració en l’estudi econòmic va obligar a decretar el desestiment del procediment i a esmenar els plecs de clàusules tècniques del concurs que havien estat prèviament validats per via d’urgència en la sessió del 16 de març.

En tots dos casos, l’acord va comptar amb els vots favorables de CaT-ERC, l’abstenció de GdT i de la regidora no adscrita Gemma Rosell, i els vots en contra de JxCat, PSC i del regidor no adscrit David Basi. Aleshores,  l'oposició va criticar “les presses” del govern i va sol·licitar sense èxit, tenint en compte l’import i la durada de la licitació, la la celebració d’una Comissió Informativa monogràfica i la retirada de l’ordre del dia per poder estudiar els plecs amb deteniment.

Gestió indirecta

Des de la creació del servei públic d’EBM, la seva gestió ha estat externalitzada a una empresa de serveis educatius mitjançant una concessió administrativa que és tutelada i supervisada per l’Ajuntament. Aquest procediment, que respon a raons pressupostàries, comprèn la prestació dels serveis educatius per a infants de 0 a 3 anys, incloent-hi el menjador escolar, els serveis d’acollida fora de l’horari lectiu per facilitar la conciliació familiar, així com el manteniment i neteja del centre, i el pagament dels subministraments d’aigua, gas, electricitat, Internet i telèfon.

Amb la pandèmia, l’Ajuntament va fer un sobreesforç econòmic en dos capítols: per una banda va incrementar el nombre d’educadores per reduir la ràtio d’alumnes dels grups bombolla, i per una altre costat va augmentar les hores i el personal de neteja. Amb el retorn a la normalitat, algunes d’aquelles millores han estat consolidades.

Nova licitació

En aquest context, i coincidint amb el venciment de la concessió vigent, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per a una nova licitació. En aquest sentit, l’aleshores regidora d’Educació es va reunir amb les educadores per conèixer les seves inquietuds ja que des de fa temps les empreses del sector privat i de la gestió indirecta mantenen suspesa la negociació del nou conveni col·lectiu.

Per tal de millorar el poder adquisitiu de les educadores i esquivar el bloqueig de la patronal, l’Ajuntament va establir en els nous plecs les retribucions que haurien de percebre les treballadores a subrogar. Al final, un error en el càlcul de les quotes a satisfer a la Tresoreria General de la Seguretat Social va motivar que la pujada esperada del 15% quedés fixada a l’entorn del 7%. Aquest desajust va generar el desencís de les educadores, que el 29 i 30 de juny es van manifestar en considerar que “l’increment salarial previst als plecs és insuficient”.

EBM Galamons aulaImport i millores

Finalment, el 10 de juliol, l’alcaldessa, Gemma Rosell, i la regidora d’Infància i Educació, Núria Andinyac, es van reunir amb les educadores i la directora de l’EBM a les instal·lacions de la llar d’infants per intercanviar opinions.

El nou concurs té un valor estimat de contracte de 2.213.451 d’euros, sobre la base de quatre anys de durada i dos anys de pròrroga a raó de 368.908 euros per cada anualitat. En el capítol de personal, i en relació als plecs de 2015, la previsió dels recursos destinats a les despeses de gestió han crescut el 67% (15.468 euros); els costos de manteniment s’han apujat el 114% (15.000 euros); els subministraments s’han ampliat el 165% (21.200 euros) i els diners per a material i equipament han augmentat el 21% (48.300 euros).

El 2015, la plantilla estava formada per la directora i quatre educadores a jornada completa, i una educadora de suport a raó de 15 hores setmanals. De cara al curs vinent, la nova licitació tació preveu destinar 248.481 euros a despeses de personal. En concret, l’equip docent estarà integrat per la directora, tres educadores i una educadora de suport a jornada completa; una mestra titular amb dedicació de 32 hores a la setmana, i una segona educadora de suport a raó de 19 hores setmanals.

També es produirà un increment important en el capítol de menjador i neteja, ja que es passa d’una persona a 27 hores i mitja el 2015 a dues persones: una a 38 hores i una altra a 15 hores a la setmana.

Proposta d’acord rebutjada

El principal punt de fricció de debat a la sessió del 20 de juliol va ser el sou de les educadores. Per això, abans d’aprovar l’adjudicació del servei, el plenari va debatre una proposta d’acord de JxTeià per al “reconeixement econòmic” de les treballadores amb tres objectius: un, “posar en valor la dignitat, responsabilitat, i drets d’aquestes professionals”; dos, “acompanyar les educadores en el seu procés de negociació tant a nivell català com a nivell local”, i tres, dotar la partida pressupostària de l’exercici 2023 destinada als Galamons “amb una quantitat adequada que complementi el seu sou actual”.

En quart lloc, la proposta de JxTeià, “i fruit del diàleg amb el PP”, va incorporar la petició que l’Ajuntament es comprometi a fer un estudi de municipalització del servei de l’EBM. En ocasió de la Comissió Informativa de l’11 de juliol prèvia al ple, JxTeià també va sol·licitar que es revisi la continuïtat del conveni amb la Llar d’Infants Bambi.

El portaveu de JxTeià, Francesc Ribas, va dir que “la moció arriba ara perquè abans no s’han atès les nostres propostes de millora” i va emplaçar el govern a “assumir els errors”. El regidor popular David Basi va defensar que “s’han de millorar les condicions de les educadores i fer un estudi per poder valorar totes les opcions”.

“Tot i tenir dubtes que legalment l’Ajuntament pugui obligar a l’adjudicatària a apujar els sous”, el PSC també va donar suport a la proposta. El seu representant, Miguel Ángel Peinado, va qualificar de “despropòsit” el panorama de l’educació de 0 a 3 anys al poble a causa de la inacció del govern anterior, “agreujada per la situació de l’escola Bambi”. Com a solució, va plantejar la possibilitat de “formar una societat d’economia mixta público-privada amb el 51% de capital municipal per ampliar Els Galamons i aprofitar el coneixement de Bambi en la gestió”, i destinar l'edifici d’aquesta llar d’infants “a altres usos municipals”.

La regidora d’Infància i Educació, Núria Andinyac, va deixar clar que no es tracta d’una renovació del contracte, sinó d’una nova adjudicació fruit d’un concurs que incorpora diverses millores: “L’inici de la jornada s’ha avançat de les 9 a les 8.45h, s’han ampliat els dies festius del personal i s’ha fet un augment important de la despesa en manteniment i subministraments”. Per a Andinyac, es tracta d’uns “plecs equilibrats”, ja que “quan parles amb els diferents actors de la comunitat educativa t’adones que és imposible acontentar tothom”.

La titular de l’àrea va reiterar que “no tot és sou, sinó que hi ha altres condicions” i va recordar les limitacions competencials i econòmiques del municipi: “Ens agradaria que l’augment fos superior, però és un tema de base que depèn del conveni col·lectiu”. Per acabar, Andinyac va il·lustrar “l’esforç per ajustar l’increment a les possibilitats del poble” amb l’exemple “d’un municipi veí de 10.000 habitants i molt més pressupost que té fixats salaris pràcticament equivalents als de Teià”.

Agenda

web LaVidaBohemia-2.png
Divendres, 01 Març
19:00
casa pol.jpeg
Dissabte, 02 Març
11:00
XBMLa Colla Superlectora.png
Dimarts, 05 Març
17:00
Biblioteca de can Llaurador
enemic meu.jpg
Dimecres, 06 Març
19:15
Biblioteca de can Llaurador
CARTELL GERARD ROSES.JPG
Divendres, 08 Març
19:30
cartell.jpg
Dissabte, 09 Març - 09 Març
06:00 - 19:30
Rotonda Inici de la riera
7.Visita al Celler Marfil.png
Dissabte, 09 Març
11:00
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dissabte, 09 Març
11:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

web expo sueño en verso CUBIERTA RECORTADA.jpg
02 Març - 26 Març
"SUEÑO EN VERSO"
Biblioteca de can Llaurador
CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat