Apreta intro per cercar
93 555 12 34
 
 
Activitats culturals a Teià
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
 
 
 
 
Activitats culturals a Teià
Activitats culturals a Teià
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Gemma Rosell, primera alcaldessa de la història a Teià

Imprimir correu electrònic

InvestiduraAquest migdia, Gemma Rosell Duran ha estat investida alcaldessa de Teià amb els vots favorables de GdT i de CaT-ERC, després que fa tot just una setmana els dos grups municipals van subscriure un acord per governar plegats fins al 2027. El pacte preveu compartir l’Alcaldia amb la candidata de CaT-ERC, Èrica Busto, durant la segona meitat del mandat.

Per a Rosell, es tracta d’una fita històrica: “Dues dones compartirem l’Alcaldia i la Regidoria d’Igualtat estarà vinculada al càrrec que totes dues ocuparem i enaltirem. Per a mi, és un gran honor i un orgull ser nomenada la primera alcaldessa de la història de Teià i faré per estar a l’alçada. És una responsabilitat que afronto amb enteresa, dignitat i fortalesa; un compromís que enorgullirà especialment les dones perquè hem tingut menys oportunitats, però també als homes. Espero que aquest govern, format per cinc dones i tres homes, serà un mirall per a les futures generacions, que podran reflectir-s’hi i sentir-se identificades i empoderades”.

Rosell ha recordat que “GdT va guanyar les eleccions i la democràcia ha acabat dibuixant l’escenari actual d’un govern de coalició amb CaT-ERC”. “Aquesta coalició –ha prosseguit–, comença avui amb vigor, fermesa, estabilitat i il·lusió. Som un govern amb voluntat transformadora. Distingit per un tarannà diferent, plural, receptiu, integrador i resolutiu que inicia un nou període polític caracteritzat per la seva mirada social, ecologista i feminista, durant el qual ens comprometem a treballar amb la màxima transparència i fer partícip a la ciutadania de la presa de decisions”.

L’alcaldessa s’ha posat “a disposició de les cinc forces representades amb el repte comú i essencial d’aconseguir que el diàleg, el consens i la negociació siguin els pilars bàsics dels plenaris que celebrarem”, i ha celebrat l’inici d’“una nova etapa amb grans reptes de futur, amb projectes que van des de l’habitatge i les polítiques socials fins al suport comerç local i el desenvolupament de nous equipaments, passant per la sostenibilitat, la cura del medi ambient i la participació ciutadana, entre d’altres”.

Rossell s’ha definit com una “dona feminista, republicana, catalanista i independentista”, plenament conscient de la pluralitat de sensibilitats existents al poble. Per això ha manifestat la seva “determinació per esdevenir l’alcaldessa de tots” i la seva capacitat “per treballar per a tothom indistintament: som un poble divers i el respecte a la diferència ens fa grans com a comunitat i com a persones”.

D’acord amb la declaració internacional dels drets humans, Rossell ha anunciat que “els grans acords en benefici de Teià seran la tònica general” i que governarà “amb honestedat i generositat sense cap distinció de raça color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició”.

Per finalitzar, ha llegit una poesia que Primitiva López li va regalar l’endemà de les eleccions, que diu així: Teià ja té una alcaldessa, la Gemma Rosell Duran / Una dona amb gran fermesa, triada pels vilatans / Et desitjo que governis amb grans encerts i consens / El poble és la gran casa per a tots teianencs.

ple constitució 01Presa de possessió

El ple de constitució de la nova corporació municipal ha començat puntualment a les 12h enmig d’una gran expectació. Al saló de sessions no hi cabia ni una agulla. Si voleu, podeu veure el vídeo sencer de la sessió en el canal de YouTube de l'Ajuntament

Un cop constituïda la mesa d’edat –integrada pel representant més jove del plenari, Aleix Corral, i la més veterana, Montse Riera– s’ha donat pas a la presa de possessió de les actes de regidors i regidores per part dels tretze electes escollits a les eleccions del passat 28 de maig. Es tracta de Gemma Rosell, Abel Ballesteros, Núria Andinyac i Montse Tarradas de GdT; Èrica Busto, Lluís Ribas, Montse Riera i Marià Espel de CaT-ERC; Francesc Ribas, Luci Villagrasa i Aleix Corral de JxCat; Miguel Ángel Peinado del PSC i David Basi del PP.

Els integrants de GdT, CaT-ERC i JxCAT han promès el càrrec “per imperatiu legal”. Els independents i els republicans han solemnitzat el “ferm compromís amb els valors de la república catalana” i la voluntat de “continuar treballant en la construcció d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada”.

Francesc Ribas i Aleix Corral han expressat l’anhel de substituir l’actual marc normatiu “per les institucions i la legislació de la república catalana” i han fet constar que consideren “la monarquia una institució caduca i antidemocràtica; la família Borbó, uns lladres corruptes; i la Constitució espanyola, una eina de sotmetiment del poble de Catalunya”. La tercera representant de JxCat, Luci Villagrasa, ha proclamat “lleialtat primera i última al meu estimat poble de Teià i a la meva terra, que és Catalunya”.

Per la seva part, el regidor del PSC Miguel Ángel Peinado ha promès el càrrec segons la fórmula acostumada i el portaveu del PP, David Basi, ho ha fet invocant-hi “l’ajuda de Déu”.

Elecció de l’alcaldessa

Un cop constituït el plenari, els seus membres han procedit a l’elecció de l’alcalde o alcaldessa en votació secreta en una urna. El secretari municipal ha aixecat acta de l’escrutini, que s’ha resolt amb vuit vots favorables a la investidura de Gemma Rosell, tres vots per a Francesc Ribas, un per a Miguel Ángel Peinado i un altre per a David Basi.

A continuació, Rosell ha rebut la vara d’alcalde de mans del seu predecessor, Andreu Bosch, i tots dos s’han fos en una abraçada entre els aplaudiments del públic. Tot seguit, la nova alcaldessa ha saludat un a un tots els regidors i regidores, i els ha lliurat la insígnia de plata amb l’escut de l’Ajuntament.

Discursos inaugurals

Un cop investits de les seves funcions, els caps de llista de cada partit han pronunciats els seus discursos, en ordre invers al seu suport electoral.

David Basi, del PP, ha felicitat Rosell i li ha desitjat molts encerts: “Vas prendre una decisió valenta i avui reps el premi a aquesta valentia”. Basi ha dit que els representants públics han de ser “fiables, transparents i honestos”, i ha apel·lat a “rebutjar el sectarisme i escoltar els altres contraposant idees per construir un poble millor, deixant enrere interessos i prejudicis partidistes, per marcar una senda comuna amb allò que ens uneix”. Personalment, Basi ha assumit “la responsabilitat de no defraudar aquesta expectativa” i s’ha compromès a “treballar per tothom amb humilitat i determinació”. Després de criticar la “inacció i paràlisi” del govern sortint de CaT-ERC, ha verbalitzat “l’esperança de veure coses diferents durant els primers dos anys, però no sabem si tornarem a l’etapa anterior els dos últims anys del mandat”.

El portaveu popular ha fixat com a “meta” consensuar al màxim “tots els temes estratègics per al municipi: la planificació urbanística, els projectes d’infraestructures, la millora de la qualitat dels serveis municipals i els pressupostos”. Per a Basi, “no totes les mancances es poden resoldre en tres mesos, però començar el mandat amb 5 milions d’euros de romanent, cap deute bancari i un augment de les transferències corrents de l’Estat és, sens dubte, un punt de partida favorable per al nou govern”.

Basi ha cridat l’atenció sobre “l’alta abstenció”: “Tots els grups n’hem de prendre nota. Fem bé la nostra feina: expliquem les decisions i compartim els sacrificis. Només així recuperarem el respecte per la política i la confiança en el sistema. Si la credibilitat és el problema, restaurar la credibilitat és la resposta”. I adreçant-se a l’alcaldessa, ha dit: “Aquí teniu un partit disposat a impulsar aquesta tasca de regeneració democràtica i de defensa del que tenim en comú. De vosaltres i del que faci el vostre govern, dependrà que caminem junts”.

En termes similars s’ha expressat el regidor del PSC, Miguel Ángel Peinado: “Si tots som capaços de concentrar-nos i comprometre’ns al cent per cent en la tasca que tenim encomanada, posant per davant perjudicis i intoleràncies ideològiques apreses, estratègies partidistes, i d’egos i animadversions personal, aconseguirem fer un Teià millor per a tots i totes”.

Peinado ha presentat les credencials del PSC en aquests temes: “Trobareu un grup municipal sempre al servei únic i exclusiu de Teià. Escoltarem i recollirem sempre les necessitats i demandes dels teianencs i teianenques. Treballarem amb il·lusió, força, rigor i imaginació sota el prisma dels principis de la socialdemocràcia i el progressisme, com són l’ampliació dels drets i llibertats de les persones, la generació d’oportunitats i de riquesa, i la seva redistribució social”. Peinado s’ha compromès a defensar “els valors que es veuen amenaçats per forces polítiques retrògrades, com ara la lluita contra el canvi climàtic, el creixement econòmic sostenible, el benestar animal i la diversitat lingüística, cultural, racial i sexual. I la lluita feminista”, ha afegit. En aquest punt, el portaveu socialista ha felicitat a Gemma Rosell i Èrica Busto: “Tenim un motiu doble per congratular-nos. Estem segurs que això contribuirà positivament al camí cap a la consecució d’una societat plenament igualitària”.

Per a Peinado, el 28 de maig “el poble va votar canvi” i ha anunciat que “desenvoluparem una tasca d’oposició no únicament fiscalitzadora. Serà també col·laborativa i constructiva. No ens limitarem a criticar i a votar sí o no, sinó que també formularem propostes, presentarem esmenes i contrapropostes, i intentarem cercar consensos amplis, que és la millor i l’única forma d’avançar com a poble i com a societat”. Per últim, el portaveu socialista ha emplaçat el govern a fer públic “el document íntegre” de l’acord que el sustenta i a “donar resposta al recurs de reposició que vam presentar el passat desembre per saber quin és el termini i la forma en què els regidors de l’oposició podem presentar esmenes a les propostes d’acord”.

En nom de JxCat, Francesc Ribas ha donat l’enhorabona alcaldessa i ha agraït “la dedicació, l’entrega, la predisposició, la conversa i la feina feta” de l’alcalde sortint, “que al llarg de 14 anys les ha vistes de tots colors i ha fet bona feina a favor de Teià”.

En referència “a les converses del carrer” sobre els possibles pactes post-electorals, Ribas ha estat rotund: “Tenim claríssim que els electors no ens han donat l’Alcaldia. Per això, la nostra opció ha estat des del primer moment restar a l’oposició, deixant sempre espai per a l’oferta i el diàleg” amb GdT i CaT-ERC.

Ribas ha explicat que l’endemà de les eleccions va proposar un pacte “ferm i estable” als republicans, però ha lamentat que “el nostre programa, treballat, ambiciós i de veritable canvi, els feia molta por. I encara els en fa avui”. Tot i que només els distanciaven 13 vots de diferència, hauria JxCat renunciat a presidir la corporació perquè, en la seva opinió, “les alcaldies compartides són un repartiment de cadires en tota regla” i perquè l’experiència anterior no va ser reeixida “i Teià en va sortir escaldat”.

Ribas ha qualificat de “màxima pulcritud” la precampanya i campanya de JxCat, i les ha contraposades al capteniment “brut i maldestre” de GdT. Ribas s’ha referit a “les clavegueres del poble” i ha lamentat “les desqualificacions a les xarxes socials, els vetos cap a la meva persona i una empastifada al poble pintant-me com un autèntic dimoni”; una imatge que espera “revertir pel bé del poble i de la meva salut” amb l’ajut de “tothom qui vulgui saber la veritat”.

El portaveu de JxCat ha expressat el seu escepticisme davant del “govern compartit de dues forces antagòniques”, una de les quals “va néixer per destruir l’altra”, i ha fet al·lusió a la faula de la granota i l’escorpí que travessen plegats el riu “perquè cadascú tregui les seves conclusions”. Ribas ha augurat que “algú del govern haurà de cedir” quan calgui abordar debats com el POUM, l’ampliació de l’Escola Bressol Municipal o els pressupostos participatius.

“A ERC, us demanem memòria. I a GdT, no tot s’hi val per l’ànsia de govern”, ha etzibat Ribas. Malgrat tot, JxCat admet que l’acord és “lícit i legítim”, i ha anunciat una oposició de “mà estesa, diàleg, treball i col·laboració”. Per il·lustrar l’estima pel poble –condensada en la proclama “Teià, Teià i més Teià”–, el representant de JxCat ha relatat que “l’endemà de l’anunci del pacte vaig oferir al nou govern els avenços aconseguits amb el Bisbat de Barcelona per a la cessió dels locals del Casal Parroquial per a entitats i per fer-hi el rocòdrom. La feina l’ha fet Junts, però Junts l’ha fet pel poble. Si la voleu, només ens ho heu de dir”.

Corporació municipalLa cap de llista de CaT-ERC, Èrica Busto, ha lloat la trajectòria d’Andreu Bosch, “que ha marcat un abans i un després a Teià”, i l’aprenentatge que n’ha fet al seu costat a l’hora d’adquirir “experiència i coneixement per abordar la gestió municipal”.

Busto ha explicat que “hem decidit anar de la mà” amb GdT amb “un acord que obre la porta de l’Acaldia a dues dones”, un fet que ha qualificat d’“insòlit”. Adreçant-se a Gemma Rosell, li ha dit: “Compta amb el meu suport i respecte a la teva figura”. “Per la nostra part –ha conclòs–, hi aportarem tot el recorregut fet fins ara de bona gestió, escolta activa i treball en equip per avançar cap a la República catalana, la sostenibilitat, el feminisme i la igualtat de drets”.

En nom de GdT, Montse Tarradas, ha remarcat “la bona predisposició de CaT-ERC. La negociació ha estat fàcil, ja que hem pogut constatar que tenim un objectiu comú respecte al futur de Teià”.
Tarradas ha reiterat l’oferta de diàleg als grups de l’oposició i ha recordat com ara fa un any l’agrupació d’electors va decidir tornar a presentar-se, “tot i els nefastos resultats del 2019”. “El camí no ha estat planer, però estem orgullosos del que hem aconseguit”, ja que “és tot un repte i tot un goig”.

Tarradas s’ha compromès a “treballar més dur que mai per desplegar el nostre programa” per “fer-ne un poble de primera”, i ha marcat com a prioritats “un Teià net, una atenció ciutadana immediata i una Oficina de la Dona”, seguides de “la millora del manteniment dels carrers, la gestió dels serveis, la recerca d’un espai per als joves i, sobretot, la recerca d’un consens sobre quin ha de el futur urbanístic del nostre poble”.

Tarradas ha tingut paraules d’elogi i record per a tothom qui n’ha format part de GdT des de la seva fundació. “La il·lusió d’un petit grup de vilatans pot moure muntanyes”, ha dit, i ha donat les gràcies als 2.891 veïns i veïnes que van exercir el seu dret a vot: “Governarem per a tothom. També per al 43% que es va abstenir”.

Fotografia de família

Un cop acabat l’acte institucional, l’alcaldessa i la resta de representants de la ciutadania s’han fotografiat a les escales de l’Ajuntament.

Agenda

club d escriptura amb vicenç llorca.jpg
Dilluns, 11 Desembre
19:00
Biblioteca de can Llaurador
Passejada marxa nòrdica.jpg
Dimarts, 12 Desembre - 12 Desembre
08:00 - 16:30
hora del conte.jpg
Dimarts, 12 Desembre
17:30
WEB TURANDOT.jpg
Dimecres, 13 Desembre
19:30
Biblioteca de can Llaurador
club du livre.jpg
Dijous, 14 Desembre
19:00
Biblioteca de can Llaurador
club de lectura.jpg
Divendres, 15 Desembre
18:00
Biblioteca de can Llaurador
Celler de Can Roda.png
Dissabte, 16 Desembre - 16 Desembre
11:00 - 13:00
Sin título.png
Dissabte, 16 Desembre
11:00
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora
PESSEBRE ARTÍSTIC.JPG
Dissabte, 16 Desembre - 14 Gener
18:00 - 20:30
CMC La Unió

Exposicions

marato tv3 imatge.jpg
15 Novembre - 23 Desembre
PARADA DE LLIBRES PER A LA MARATÓ DE TV3
Biblioteca de can Llaurador

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat