Imprimir aquesta pàgina

Els informes pericials determinaran si hi va haver negligència en l’incendi de Rials

10 Desembre 2020 ~

foc rials 1La Policia Local de Teià i els cossos de Bombers i Agents Rurals de la Generalitat redactaran informes sobre els antecedents, les causes i les conseqüències de l’incendi que ahir dimecres, 9 de desembre, es va produir en una finca agrícola a la capçalera de la vall de Rials, molt a prop de la Molassa i del camí de la Serra.

El foc va ser detectat a quarts de cinc de la tarda i va ocasionar el desplaçament de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, les policies locals d’Alella i Teià, i cinc dotacions terrestres dels Bombers. En total, les flames van calcinar mitja hectàrea de pins i matollar.

Les conclusions dels tres informes s’enviaran al Departament d’Agricultura i Ramaderia (DARP), que haurà de determinar si incoa finalment un expedient contra el titular de la finca per infracció de l’article 74 de la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya.

Responsabilitat

Des de l’Ajuntament s’apel·la a la responsabilitat de tots els propietaris o parcers de finques agrícoles i forestals que facin cremes controlades durant el període autoritzat entre el 16 d’octubre i el 14 de març, i que compleixin les mesures preventives que estableix l'article 14 del decret 64/1995, de 7 de març:

- Netejar la zona en què s'efectuï la crema en un radi de 3,5 metres fins a descobrir el sòl.
- Fer la crema com a mínim a 10 metres de distància respecte d'aquells arbres que tinguin més de 60 cm de circumferència mesurats a 1,20 metres del terra.
- La flama generada per la crema no superarà en cap cas els 3 metres d'alçada.
- La crema començarà i acabarà amb llum de dia.
- En cap cas no s'abandonarà el lloc fins a la seva total extinció.
- Resta prohibit: Llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
- La crema només s'iniciarà amb vent encalmat.
- Amb una velocitat de vent sostinguda superior a 20 km/h l'activitat s'haurà d'aturar.

foc rials 2

Antecedents

En principi, la propietat dels terrenys havia complert el tràmit de comunicació prèvia per realitzar una crema controlada de rostolls davant del DARP. Tal com adverteix el formulari de comunicació, “qui signa és responsable dels danys que pugui ocasionar i declara que coneix la legislació vigent sobre prevenció d'incendis”.

En aquest cas, la Policia Local ja va comparèixer a la finca el passat 14 de novembre, i va advertir que el foc no estava vigilat per cap persona, per la qual cosa va requerir-ne al propietari.

Després de l’episodi d’incendi d’ahir, avui dijous els Bombers han hagut de tornar a intervenir per remullar les brases.

Reunió amb els veïns

Aquest matí, la cap de la Policia Local, Rebeca Lalinde, s’ha reunit amb els veïns i veïnes de la Molassa per explicar-los els fets i escoltar les seves opinions. Entre d’altres, els residents a la urbanització han expressat la seu neguit davant de la possibilitat de propagació d’un incendi forestal, malgrat que està protegida per un perímetre de baixa combustibilitat de 50 metres.