Logo
Imprimir aquesta pàgina

Manifest teianenc pel 8 de març, Dia internacional de les Dones

8 març 2019A continuació reproduïm el manifest que el grup de Dones 21 de Teià ha llegit aquest migdia amb motiu de la vaga general feminista del 8 de març, Dia internacional de les Dones:

"Cada 8 de març celebrem l'aliança entre dones per a defensar els nostres drets conquerits. Ens precedeix una llarga genealogia de dones activistes, sufragistes i sindicalistes. Les que van portar la Segona República, les que van lluitar a la Guerra Civil. No obstant això, sabem que encara no és suficient: queda molt per fer i nosaltres seguim lluitant.

Les nostres identitats són múltiples, som diverses. Vivim als pobles i a les ciutats, treballem en l'àmbit laboral i en el de les cures familiars. Som dones amb diversitat funcional, migrades i autòctones. Les nostres edats són totes i ens sabem lesbianes, trans, hetero i bisexuals. Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar al mar, som les que es van quedar a les fronteres.

Som totes. I juntes avui cridem de nou:

Prou! Davant de totes les violències masclistes que ens colpegen.

Prou! D’agressions, humiliacions, marginacions o exclusions. Exigim que el Pacte d'Estat contra les violències masclistes -d'altra banda insuficient- es doti de recursos i mitjans per al desenvolupament de polítiques públiques reals i efectives que ajudin a aconseguir una societat lliure de violències contra les dones i nenes.

Prou! De violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades que vivim les dones sigui quina sigui la nostra edat i condició. VOLEM gaudir del nostre dret a viure una vida lliure i poder moure'ns en llibertat per tots els espais i a tota hora.

Som les que reproduïm la vida. Reivindiquem que el treball de cures sigui reconegut com un bé social de primer ordre i exigim la redistribució d'aquest tipus de tasques.

A Catalunya estem vivint una escalada de repressió: càrregues policials l'1 d'octubre amb denúncies d'agressions sexuals. Les dones estem compromeses també en la defensa de la democràcia i de les llibertats al nostre país i entenem que la criminalització i/o la judicialització de formes pacífiques de protesta social i reivindicació política també són formes de violència institucional que hem de denunciar.

Nosaltres engrossim les llistes de l'atur. Moltes de les feines que realitzem no posseeixen garanties o no estan regulades. I quan algunes de nosaltres tenim millors treballs, ens trobem amb que els llocs de major salari i responsabilitat estan copats per homes. L'empresa privada, la pública, les institucions i la política són reproductores de l’explotació laboral de les dones.

Denunciem que ser dona sigui la principal causa de pobresa. La precarietat s'agreuja per a moltes de nosaltres pel fet de tenir més edat, ser migrada, per tenir diversitat funcional o una imatge allunyada de l’estandarditzada. Reivindiquem que la nostra situació laboral ens permeti desenvolupar un projecte vital amb dignitat i autonomia.

Exigim també les pensions que ens hem guanyat. No pensions de misèria, que ens obliguen a patir pobresa en la vellesa.

L'educació inicial és l'etapa principal en la que construïm les nostres identitats sexuals i de gènere i, per això, volem una educació pública, laica i feminista lliure de valors hetero-patriarcals des dels primers trams educatius, fins a la universitat. Reivindiquem també el nostre dret a una formació afectivo-sexual que ens ensenyi en la diversitat, sense pors, sense complexos, sense reduir-nos a mers objectes i que no permeti ni una sola agressió masclista ni LGTBI fòbica a les aules.

Denunciem el pressupost públic que es destina a les escoles gestionades per l'Opus Dei i a totes les escoles concertades que segreguen per sexe. Reivindiquem una xarxa d'educació única, pública i gratuïta i amb perspectiva de gènere. Volem un avanç en la coeducació en tots els àmbits i espais de formació i una educació que no relegui la nostra història als marges dels llibres de text; i en la que la perspectiva de gènere sigui transversal a totes les disciplines.

No som una excepció, som una constant que ha estat callada!

Cridem molt fort: no a les guerres i a la fabricació de material bèl·lic!. Les guerres són producte i extensió del patriarcat i del capitalisme per al control dels territoris i de les persones. La conseqüència directa de les guerres són milers de dones migrades i refugiades arreu del món, dones que som victimitzades, oblidades i violentades.

Denunciem les retallades pressupostàries en els sectors que més ens afecten a les dones i LGTBI: el sistema de salut, els serveis socials i l'educació.

Denunciem la corrupció com un factor agreujant de la crisi.

Denunciem la justícia patriarcal que no ens considera subjectes de ple dret.

Denunciem la greu repressió i retalls de drets que estem patint.

Exigim la recuperació de la memòria històrica i del protagonisme de les dones i de les seves lluites així com mantenir el record de les que ja no hi són: Veritat, justícia, reparació i no repetició. Exigim plena igualtat de drets i condicions de vida i la total acceptació de la nostra diversitat".

Web propietat de l'Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 F 93 540 93 52 • ajuntament@teia.cat | Contacta | Avís legal | Mapa del web | Login
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.