caenfrdeites
93 540 93 50     Subscriu-te a teia.cat
Programació de Nadal 2019 i Reis 2020
Programació de Nadal 2019 i Reis 2020
Infoesports 2019-2020
Infoesports 2019-2020
Pressupostos participatius 2019
Pressupostos participatius 2019
Butlletí 138
Butlletí 138
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

El ple rebutja la sentència del Suprem i demana l’amnistia de presos i exiliats

Imprimir correu electrònic

ple oct01El ple de l’Ajuntament de Teià es va reunir ahir, 16 d’octubre, amb caràcter extraordinari i urgent per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem que condemna els presos polítics catalans a penes de presó que sumen prop de 100 anys.

Els grups municipals d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT van votar a favor de la moció. El PSC hi va votar en contra i Cs no va assistir a la sessió.

La resolució havia estat consensuada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i ha estat aprovada en nombrosos ajuntaments del país. El text assenyala que “la democràcia a l’Estat espanyola mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort” i critica “un judici polític que mai s’hagués hagut de produir”. La moció es referma en la idea que “votar no és cap delicte” i que “les idees no es jutgen”. En aquest sentit, adverteix que “l’aparell de l’Estat espanyol intenta abolir la pluralitat política” i constata que “les forces polítiques espanyoles són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte”.

Amb l’objectiu de “liderar de nou la lluita antirepressiva” i fer front a una “situació d’excepcionalitat” que “afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país i de totes les persones que hi vivim”, la moció “manifesta el rebutja la sentència”, “reclama la llibertat immediata de tots els presos”, “exigeix la seva amnistia”, “mostra el compromís amb el dret d’autodeterminació” i es “reafirma en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista”.

El diàleg, en suspens
En el torn de paraula, tots els grups municipals van coincidir en la necessitat d’obrir vies de diàleg entre la Generalitat i el Govern de l’Estat.

Per a la portaveu d’ERC-Compromís amb Teià, Montse Riera, “la sentència és una vergonya” que persegueix “la criminalització de la protesta i és un escarment polític i social”.

La regidora de GT, Núria Andinyac, va assegurar que “la presó no és la solució”. Andinyac va demanar “prudència” als manifestants i els poders públics, i va reclamar “diàleg i democràcia com a úniques vies de solució”, juntament amb “l’alliberament immediat dels presos i el retorn dels exiliats”.

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va assegurar que “la sentència és un cop de puny als drets i llibertats que ens transporta al 15 d’octubre de 1940, quan el president Lluís Companys va ser executat. Són hores negres per a Catalunya. Ells sí ho han tornat a fer”.

Ribas va fer autocrítica -“els partits no ho hem fet bé”-, va reivindicar l’esperit unitari de l’1 d’octubre de 2017 -“aquell dia, tots vam rebre”- i va fer una crida a “aïllar la violència. També la nostra, si n’hi ha. Els presos ens han mostrat el camí. No caiguem ara pel pedregar per entrar en provocacions”.

Per últim, es va adreçar “als companys del PSC”. “Us interpel·lem: no us fa vergonya i pudor a totalitarisme i feixisme aquesta sentència? On és aquella aferrissada defensa que fèieu fa quatre dies del federalisme? No us cau la cara de vergonya? Abans corríeu davant dels grisos. Ara, en canvi, mireu enrere i no hi ha ningú perquè som tots davant cercant la llibertat”.

El regidor del PSC, Joaquim Roca, va lamentar que la veu dels socialistes “no hagués estat escoltada per evitar aquest atzucac”. Roca va defensar la separació de poders a Espanya, així com la transparència i les garanties del judici. “La sentència s’ha d’acatar”, va dir, bo i admetre que possiblement les penes eren “excessivament dures”. Roca va anunciar una “nova etapa presidida pel diàleg i la convivència” i va advocar per “cercar solucions des de la política a un problema eminentment polític”.

El representant socialista va retreure als independentistes que no donessin suport al nomenament de Miquel Iceta al Senat espanyol. Roca va negar que el govern i la justícia persegueixin idees polítiques i va preguntar als partits sobiranistes “què esteu fent malament?”.

Des de les files de JxCat, el seu portaveu va deplorar el “cinisme” d’aquestes afirmacions, mentre la regidora Gemma Rosell va dir que “no votarem” la investidura de Pedro Sánchez “a canvi de res” i va denunciar que “el PSC va de la maneta amb el PP. Ara en envia la policia perquè ens pegui”.

L’alcalde, Andreu Bosch, va agrair “la voluntat de diàleg” expressada pel regidor socialista, “perquè fins ara no hi ha estat, ni amb Rajoy ni amb Sánchez”. Bosch va blasmar la “política repressiva, malaltissa i autoritària” dels partits favorables a l’aplicació de l’article 155. L’alcalde va assegurar que “la sentència obre la veda per altres persecucions polítiques i judicials instades pel Govern, el Congrés o la Fiscalia”, i va recordar que hi ha 700 alcaldes investigats: “Ves a saber si un dia anirem també a la presó”.


Agenda

web panera cutlrual de nadal1.jpg
20 Novembre - 14 Desembre
16:00 - 20:00
Biblioteca de can Llaurador
web elena codo.jpg
10 Desembre
18:00
Biblioteca de can Llaurador
taller dibuix2.jpg
10 Desembre
19:00
web taller parc serralada.jpg
12 Desembre
18:00
XBM raco poetic.jpg
12 Desembre
18:00
Biblioteca de can Llaurador
logo_Marató.jpg
12 Desembre
18:15
web chanson douce ok.JPG
12 Desembre
19:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

MARTINS.PNG
13 Desembre - 13 Gener
19:30 - 00:00
pessebre.PNG
14 Desembre - 12 Gener
19:00 - 20:30
pessebre2.jpg
14 Desembre
19:00

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Pressupostos participatius 2019

En que invertiries 100.000 Euros a Teià? Digues la teva. Participa!

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar