La cria d’animals: algunes consideracions

Hi ha diversos motius pels quals els propietaris de gats, gossos i altres espècies opten per fer criar els seus animals. Un d'ells, i ben conegut, és la compra/venda d'animals, ja sigui legal o il•legal. Una activitat sobre la qual, òbviament, com a protectora dels animals que coneix com es duu a terme i en pateix les –sovint tràgiques– conseqüències, no és necessari que hi dediquem ni un minut a valorar-la si no és per fer-ne una fervent denúncia.
Ara bé, hi ha altres motius més "innocents" pels quals s'opta per la reproducció dels nostres animals de companyia. Per una banda, la curiositat, l'emoció i la satisfacció personal dels propietaris de pensar que el seu animal pot engendrar cadells, possiblement pensant en la foto del seu animal amb els seus fillets. Per l'altra, les ganes d'aquells que volen tenir algun cadell de la seva mascota. I, per últim, l'equivocada obligació moral d'aquells que pensen –o han sentit a dir– que la cria representa una necessitat biològica per a les femelles canines o felines.
Si tenim en compte les conseqüències que poden derivar d'aquesta procreació de tipus domèstic i no lucrativa, arribarem a la conclusió que, tal com estan les coses, no hi ha justificació per a cap d'elles, i menys encara si no hi ha una previsió que permeti assegurar un benestar i un bon futur per als nombrosos cadells que puguin néixer fruit de l'actitud capriciosa dels propietaris.
Els arguments:
1. No podem controlar ni programar el nombre de cadells que gestarà la gossa o la gata, per tant, per més que nosaltres en vulguem només un o dos, el més probable és que en siguin alguns més.
2. No és cert que la reproducció sigui una necessitat biològica de les femelles; en canvi, sí que es redueix la possibilitat de tumors en les femelles mitjançant l'esterilització.
3. La cria descontrolada d'animals (i la falta de prevenció) origina una superpoblació, bàsicament, de gossos i gats, la qual sovint comporta abandonaments, maltractaments i, moltes vegades, la mort dels animals un cop sotmesos a situacions de total desemparament.
La dada: A l'Estat espanyol s'abandonen cada any 200.000 gossos i el doble de gats, i l'única manera d'evitar-ho passa per un control de la natalitat que redueixi la superpoblació i, per tant, el nombre d'abandonaments.
Què hi podem fer?
- Pensa-t'ho dues vegades abans de fer criar el teu animal i reconsidera si n'hi ha alguna necessitat.
- Esterilitza el teu gos o gat, sobretot si és femella –però sense excloure'n els mascles–, per evitar sorpreses no desitjades (per a tu o per als altres).
- I si saps d'algú que vulgui fer criar el seu animal, fes-li entendre que segurament no sigui una bona decisió.
VIURE AMB UN ANIMAL DE COMPANYIA ÉS UN PRIVILEGI, NO UN DRET.
 
dana
Darrera modificació el
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi

Cercador

Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.